در زندگی گاهی به اوج میرسیم و گاهی به پایینترین نقطهای که حتی فکرش را هم نمیکردیم! در این میان هستند کسانی که به افسردگی دچار میشوند و روزها را با بیحوصلگی پشت سر میگذارند. اگر دچار افسردگی هستید، این مطلب را تا پایان بخوانید.
درمان سریع افسردگی بدون دارو
آشنایی با انواع افسردگی
افسردگی در انواع و اشکال متفاوتی بروز میکند. اطلاع از نوع افسردگی که به آن مبتلا هستید میتواند به شما در مدیریت علائم آن و درمان مؤثر کمک کند.
- افسردگی شدید: این افسردگی نسبت به افسردگیهای خفیف و متوسط شیوع بسیار کمتری داشته و با علائم شدیدی همراه است. (برای آشنایی بیشتر با افسردگی شدید، اینجا کلیک کنید.)
- افسردگی آتیپیک: افسردگی آتیپیک یک زیرشاخهی شایع از افسردگی شدید است که علائم آن الگوی مخصوصی دارند. این نوع از افسردگی نسبت به برخی از روشهای درمانی و داروها، پاسخ بهتری نشان میدهد بنابراین تشخیص دقیق آن میتواند مفید باشد.
- افسردگی خویی یا دیستایمی (افسردگی خفیف و مکرر): دیستایمی نوعی افسردگی "خفیف" مزمن است. در این عارضه، فرد اکثر روزهای زندگی خود احساس افسردگی خفیف تا متوسط خواهد داشت اگرچه ممکن است برخی از روزها حال خوبی داشته باشد.
افسردگی چطور درمان میشود؟
باتوجه به نوع افسردگی، روشهای متداولی نیز برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد، برخی از شایعترین روشهای درمان افسردگی عبارتند از:
- درمان افسردگی بدون دارو (تغییر سبک زندگی و کاهش استرس)؛
- درمان افسردگی با دارو؛
- درمان افسردگی با مراجعه به روانشناس؛
- روش روان درمانی.
ما در این مطلب از سایت زوم لایف، به معرفی روشهای درمان افسردگی بدون دارو و معرفی روش درمان افسردگی به وسیله روان درمانی پرداختهایم.
5 روش اصولی درمان غیردارویی افسردگی
درمان غیر دارویی افسردگی شامل موارد زیادی میباشد و طیف وسیعی از این درمانها برای مراجع دارای افسردگی مناسب شناخته میشوند. این درمانها شامل موارد زیر میباشند:
1. درمان روانکاوانه (Psychoanalytic treatment)
این نوع درمان مبتنی بر نظریه روانکاوی میباشد. هدف درمان روانکاوانه تغییر شخصیت بیمار و قوی کردن خود بیمار میباشد. در واقع درمان روانکاوانه به دنبال تسکین یا کاهش نشانهها نیست بلکه با برخی تکنیکهای خاص اعتماد میان فردی بیمار، روشهای برقراری ارتباط، مکانیسمهای سازگاری و مدارا، قدرت برخوردار شدن از طیف وسیع هیجانات، توانایی تجربه هیجانات مراجع بالا میرود. این شکل از درمان زمانی طولانی را میطلبد.
2. رفتار درمانی (Behavior therapy)
در رفتار درمانی به فرد افسرده رفتارهایی آموزش داده میشود که فرد با انجام دادن آنها بتواند از جامعه بازخورد مثبت بگیرد و تشویق شود. در واقع فرض بر این است که با این کار الگوهای غیر انطباقی گذشته فرد که باعث طرد شدن وی میشده است، از بین میرود. بنابراین فرد احساس بهتری پیدا میکند و نسبت به گذشته فعالتر میشود.
3. شناخت درمانی (Cognitive therapy)
شناخت درمانی با تاکید بر نحوه تفکر افراد، اختلال افسردگی را توجیه کرده و توضیح می دهد. در واقع در شناخت درمانی فرض بر این است که فرد افسرده، شناختها (افکار) ناکارآمد دارد و دائما از این الگوی فکری در زندگی استفاده میکند. این شناختهای ناکارآمد باعث ایجاد احساسات غم و اندوه شده و نتیجتا اختلال افسردگی را به وجود میآورد. بنابراین برای درمان فرد افسرده نیاز هست که خطاهای شناختی وی شناسایی و اصلاح شوند.
4. درمان بین فردی (Interpersonal therapy)
درمان بین فردی بر روابط بین فردی انسان افسرده تاکید میکند. در واقع فرض اصلی در درمان بین فردی این است که مشکلات ارتباطی فرد افسرده باعث به وجود آمدن و تداوم نشانههای افسردگی شده و این مشکلات ارتباطی ریشه در کودکی وی دارند. در واقع در این درمان مهارتهای مشخصی مثل جرئت مندی آموزش داده میشود و یکی از رویکردهای واقعا موثر در درمان میباشد.